Se numara liliecii in pestera

În Peştera de la Izvorul Tăuşoarelor hibernează aproximativ 10.000 de lilieci, spune  custodele ei.

Muzeul Grăniceresc Năsăudean, în colaborare cu Facultatea de Biologie şi Geologie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, a desfăşurat la Peştera de la Izvorul Tăuşoarelor o acţiune de recenzare a populaţiilor de chiroptere (lilieci) aflate în hibernare.

Potrivit unui comunicat remis redacţiei noastre de custodele peşterii, Crin Triandafil Theodorescu, echipa de biologi condusă de prof. univ. dr. Ioan Coroiu, decanul Facultăţii de Biologie şi Geologie, a numărat şi observat coloniile de hibernare a patru specii de chiroptere, aflate pe formularul standard Natura 2000.

“S-au făcut măsurători ale umidităţii relative a aerului, observarea particularităţilor de meroclimat şi corelarea geomorfologiei peşterii în raport cu siturile unde liliecii au ales să hiberneze. Din cauza dificultăţilor tehnice legate de conformaţia peşterii nu a putut fi străbătut decât un traseu în lungime de 1,7 km, reprezentând mai puţin de zece procente din lungimea totală a cavernamentului, dar rezultatele obţinute sunt mai mult decât mulţumitoare. Au fost numărate peste 3.000 de exemplare din patru specii, ceea ce conferă acestei peşteri statutul de habitat de importanţă europeană pentru lilieci”, a declarat Crin Triandafil Theodorescu.

sursa: timponline.ro